Grand Uysal Beach Spa Hotel
Alanya şehir merkezine 4 km uzaklıkta bulunan ve odalarımızdan deniz manzarası görebileceğiniz eşsiz odalara sahip olan otelimiz 2001 yılında kurulmuş olup, siz değerli misafirlerimiz için 2021 yılında komple renovasyona girerek yenilenmiş modern bir görünüme ve konfora kavuşmuştur. Rüya gibi bir tatil hayali kuran misafirlerimiz için düşlediğiniz her detaya zahmetsizce ve çok kısa bir sürede ulaşmanızı sağlayacak lüks bir otel haline gelmiştir. Renkli gece hayatı ve alışveriş imkanları ile bilinen Alanya şehir merkezi ve iskele bölgesine 10 dakika, yemyeşil doğasıyla Dim çayı ve çevresine ulaşım sadece 15 dakikadır. Otelimiz denize sıfır konumda olup kendine ait olan özel plajına 30 metrelik altgeçit ile ulaşım sağlanmakta, denizin yanı sıra 3 ayrı yüzme havuz alternatifiyle de Grand Uysal Beach Hotel tüm ihtişamıyla rüya gibi bir tatil geçirmeniz için siz değerli misafirleri bekliyor.
Önemli Merkezlere Uzaklıklar
Alanya : 4 km
Oba : 1 km
Antalya : 130 km
Antalya Havalimanı : 125 km
Gazipaşa Havalimanı : 35 km
Dim Mağarası : 5 km
Damlataş Mağarası : 5 km
Kleopatra Plajı : 5 km
Hastane : 3 km
Eczane : 0,2 km
Konaklama
Grand Uysal Beach Hotel , unutulmaz bir tatil geçirmenizi sağlayacak özelliklere sahip 212 modern oda , restaurantlar, barlar, açık havuzlar, hamam, özel plaj, animasyon ve aktivite alanları, toplantı salonu, alışveriş merkezi, açık otopark, doktor ofisi gibi alanlar ve güler yüzlü personelleri ile hizmet vermektedir.
Odalar
Grand Uysal Beach Hotel, 212 odaya sahip olup 180 standart ,30 Family oda, 2 engelli odadan oluşmaktadır. Tüm odalarımızda split klima , telefon, su ısıtıcısı, saç kurutma makinesi, mini bar, uydu yayınlı TV, kablosuz internet bağlantısı ( Wi – fi ) kartlı anahtar ve güvenlik sistemi, elektronik değerli eşya kasası, yangın ihbar sistemi ve banyoda telefon bulunmaktadır. Tüm odalarımız balkonludur.
Gezilecek Yerler
ALANYA KALESİ
6km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde bulunan Alanya Kalesi; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
İlk kuruluş tarihinin ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmeyen Alanya’dan, ilk olarak M.Ö IV. yüzyılda coğrafyacı Scylax, Korakesion (Coracesium) olarak söz eder. Strabon; Korakesion’u Kilikya’ya batıdan girildiği zaman, ilk görünen şehir olarak tanımlar ve zaptedilmesi güç çok dik bir kaya üzerinde kurulmuş olduğunu belirtir.
Korakesion; küçük bir askeri birlikle bile doğal savunma kolaylığı ve korunaklı limanı sayesinde, korsanlar ve asiler için ideal bir sığınak olarak, M.Ö. II. yüzyılda korsan limanı ve merkezi oldu. Orta Kale’nin Arap Evliyası’ndan Ehmedek’e kadar olan kısmında bulunan iri blok taşlı, harçlı Helenistik sur duvarı M.Ö. II. yüzyılda kentin hakimi Diototos Tryphon döneminden kalmıştır.
M.Ö.65 yılında Roma’lı Pompeius’un galibiyetiyle sonuçlanan Korakesion savaşı ile korsan egemenliği son bulur. Kent, Roma döneminde surların genişletilmesi ve yeni binaların ilave edilmesiyle büyür. Bu dönemde imparatorlar adına sikke bastırılmıştır. Sikke örnekleri Alanya Müzesi’nde görülebilir.
Alanya Kalesi; Bizans döneminde Kalonoros (güzel dağ) adıyla, gemiciler için önemli bir yer belirleme noktası ve Akdeniz’in en işlek limanı olur. İçkale’deki kilise, Arap Evliyası, Cilvarda burnu üzerindeki manastır harabeleri ve Orta Hisar’dan İçkale’ye devam eden yuvarlak kuleli sur kalıntıları Bizans dönemine aittir.
1221 yılında Kalonoros; kalenin sahibi Kyr Vart tarafından Anadolu Selçuklu Sultanı I.Alaaddin Keykubat’a teslim edilir ve adı Alaiye olarak değiştirilir. I.Alaaddin Keykubat, büyük bir imar faaliyetine başlar, eski surları sağlamlaştırır, yeni surlar inşa eder ve Alanya’ya en parlak dönemini yaşatır. Bugünkü mevcut surlar, büyük sarnıçlar, Tersane, Kızılkule, Tophane, ve İçkale’deki saray kompleksi Alaaddin’in yaptırdığı eserlerden bazılarıdır. Ehmedek, Akşebe Mescidi, Andızlı Camii, Selçuklu hamamı, Aşağı Kale hamamı da Selçuklu döneminde yaptırılmıştır.
Alaiye’nın alınmasıyla birlikte, Anadolu Selçuklu Devleti Akdeniz kıyılarında güçlü bir kalenin yanı sıra, hem deniz hem de karada güçlü bir dayanağa sahip olur. Gelişen iç, dış ve transit ticarette Alaiye özel bir konuma ulaşır.
Alaiye; 14. yüzyılın ilk yarısında Anadolu Selçukluların önde gelen bir ticaret kenti, önemli bir deniz üssü, Mısır ve Suriye ile güçlü ilişkileri olan bir ticaret ve gemi inşa merkezi olarak Anadolu’nun ve Akdeniz’in önemli kentleri arasında yer alır. Çoğunlukla gemi yapımında kullanılan ünlü sedir ağaçları için gelen Mısırlı tacirlerin yanı sıra; Ceneviz, Venedik ve Floransalı tacirler de Alanya’dan baharat, keten ve şeker alıyorlardı. Pegolotti, “practura della mercatura” isimli kitabında Alanya’da kullanılan ağırlık ve ölçülerini, İtalyan ağırlık ve ölçüleriyle mukayese eden bir cetvel sunar. Mısırlı ve Suriyeli tacirler Alanya yolu ile Karadeniz limanlarına da seyahat ediyorlardı.
Alaiye; Selçuklu devletinin çöküşüyle kısa bir süreliğine Kıbrıs Krallığının eline geçer(1293), Karaman ve Alaiye Beylik dönemlerinden sonra Osmanlı hakimiyeti altına girer (1471).
Yukarı Kale’de bulunan Süleymaniye Camisi, bedesten ile arasta ve geleneksel Alanya Evleri Osmanlı dönemi eserlerindendir.
Alaiye; Cumhuriyet döneminde kenti ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda Alanya adını alır.
Yerli, yabancı birçok seyyah Alanya Kalesi’nden söz eder. 1332 yılında İbn-i Batuta, buradaki kerestenin İskenderiye, Dimyat ve diğer Mısır şehirlerine ihraç edildiğini; 1650 yıllarına doğru Katip Çelebi, Alanya Kalesi’ni ihtişam bakımından Bağdat kalesi ile mukayese ederek burada pamuk, ipek ve susam yetiştirildiğini; 1671 yılında Evliya Çelebi ise 300 ev bulunan Orta Hisar’da Süleymaniye Camisinin ve Akşebe Mescidinin, bir sarnıcın, avlusuz evlerin, Aşağı Kale’de 2 medresenin, 6 çocuk mektebinin, 3 hanın, 1 hamamın, 1 çeşmenin ve 150 dükkanın bulunduğunu, bütün sokakların merdivenli olduğunu, ulaşımın katır ve eşeklerle sağlandığını belirtir.
Setton Llyod; Alai’yye kitabında surların bölümlendirdiği bölgeler vasıtasıyla Alanya Kalesi’ni 5 bölgeye ayırır. Birinci bölge, bir ucu Kızılkule, diğer ucu Tersane’de olan hilal şeklindedir; ikinci bölge birinci bölgenin üstündeki tepenin eğimli kısmıdır; üçüncü bölge Ehmedek’in bulunduğu ve İçkale’ye kadar uzanan bölgedir; dördüncü bölge İçkale; beşinci bölge ise Cilvarda burnunun dahil olduğu bölgedir.
KIZILKULE
13.yy ortaçağ Akdeniz savunma yapılarının eşsiz bir örneği olan Kızılkule; limanı, tersaneyi ve Alanya Kalesi’ni deniz yönünden gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla Selçuklu hükümdarı I.Alaaddin Keykubat tarafından Halep’li yapı ustası Ebu Ali Reha el Kettani’ye inşa ettirilmiştir.
TÜNEL YAPISI
Eskiden Kızılkule’nin önünde, kalenin deniz kapısı olarak hizmet gören ve Eğri Kule olarak adlandırılan bir küçük kule mevcuttu. Kalıntısı halen görülebilen kule, bir tünel vasıtasıyla Kızılkule’ye bağlanıyordu. Kızılkule’nin kuzeyinde denize kadar inen bir gömlek/dış duvar yıkılmış, önüne rıhtım yapılmıştır. İncelemelere göre Selçuklu gemilerinin yiyecek, su, asker ve silah gibi ihtiyaçları buradan temin ediliyordu. Osmanlının son dönemlerinde liman yapımıyla ilgili çizilen projede, tünel üzerinde su kaynağı tabiri bulunmaktadır. Tünel’in bir kısmı yol geçirilmek amacıyla yıkılmıştır. Tünelden gemilere bağlantı güvenlik amacıyla portatif bir köprü veya merdivenle sağlanmıştır. Yıkılan kulenin Kızılkule ve tersane arkasına
LİMAN SURLARI
I.Alaaddin Keykubat döneminde yaptırtılan liman surları; Kızılkule, Tersane ve Tophane anıtsal yapılarıyla birlikte Alanya Kalesi liman bölgesinin deniz yönündeki görkemli profilini oluşturmaktadır. Bir liman-kent olarak antik çağlardan itibaren ve özellikle de Ortaçağda en parlak dönemini yaşayan Alanya; doğu Akdeniz havzasının işlek limanları arasında sayılıyor ve Mısır, Ceneviz ve Venedikli tacirleri ağırlıyordu. Alanya Kalesi‘nin çeşitli yapı duvarlarında görülebilen farklı dönemlere ait yüzlerce gemi graffitisi; Alanya’nın denizle olan bağlantısının sessiz tanıklığını yapmaktadır.
GRAFİTİLİ ÇEŞME
Eksen projesi kapsamında yapılan çevre düzenlemesi sırasında ortaya çıkarılan çeşmede üstünde Alanya Kalesi’nin ayırt edici özelliklerinden olan bir gemi graffitisi mevcuttur.
ANTREPOLAR
Moloz taş, horasan harcı ve tuğla ile inşa edilmiş, tonoz örtüleri yıkılmış olan birbirine bitişik mekanların surlar üzerinde denize açılan birer kemerli açıklıkları vardır. Alanya’nın eski liman kent kimliği ile ilgili İbn-i Batuta, Evliya Çelebi gibi seyyahların buradaki ticarete dair anlatımlarından ve limanın Mısır, Venedik, Cenevizli tacirlerin uğrak yeri olmasından yola çıkarak bu mekanların antrepo vazifesi gördükleri söylenebilir. İbrahim Hakkı Konyalı, Alanya kitabında, eskiden tersane ve Kızılkule arasında gemilerin yanaşması için geniş bir rıhtımın bulunduğunu ve bu rıhtımın Kızılkule ve Tophane tarafından korunduğunu; rıhtımın şehir tarafında gemi malzemesi, erzak ve mühimmatın muhafaza edildiği depoların bulunduğunu; ancak rıhtım ve depoların bir kısmının yıkılmış olduğunu yazar.
TERSANE
Kuzey- batı yönündeki eski limandan girilen tersane yapısının yuvarlak kemerli gayet dar giriş kapısının 4 m üzerindeki 5 satırlık kabartmalı kitabe göze çarpmaktadır. I.Alaaddin’i karanın ve iki denizin sultanı olarak övülen kitabenin ilk satırında iki rozetanın ortasında bulunan sultanın arması görülebilir. Giriş kapısının sağ tarafında bulunan çıkıntılı mekan mescit, sol tarafındaki 5 pencereli mekan ise tersane memurları tarafından yazıhane olarak kullanılmıştır. Mescit mekanında Denizcilik ve Gemi Müzesi projesi kapsamında yapılan konservasyon- onarım çalışması sırasında iki duvarında karşılıklı Zülfikar freskleri ortaya çıkarılmıştır.
1960’lı yıllara kadar içinde tekne yapımının ve onarımının devam ettiği tersane, bugün denizcilik ve gemi konusunun işlendiği bir müze olarak hizmet vermektedir. Girişten itibaren ahşap bir yürüyüş yolu üzerinde yürürken 1.gözde 1 adet antik dönem vinci, 2.gözde Osmanlı donanmasında her dönemde lojistik ve ikmal için kullanılan hızlı yol alabilen bir yelkenli olan 1 adet kaplaması yapılmamış çekevele teknesi, 1adet mizena (teknenin kıç bölümünde yer alan direk) ve 1adet seren(direk üzerinde yelken açmak için yatay olarak konulan parça), 3.gözde 1 adet ana direk(teknenin en uzun direği), gemi yapımında kullanılan aletler ve tatlı su kuyusu, 4.gözde antik çağ çıpaları, 5.gözde gemilerde yön belirlemede kullanılan aletleri görebilirsiniz.
TOPHANE
Kesme taşla yapılan Tophane; limanı ve tersaneyi güney batıdan korumaktadır. 19 metre yükseklikte olan 2 katlı Tophane, tonozlu bir dehliz vasıtasıyla esas sura bağlanmaktadır. Alt katında, deniz tarafında, denize ve karaya açılan birer penceresi bulunan 2 adet yüksek tavanlı oda mevcuttur. Odaların önünde sağında ve solunda birer penceresi bulunan ve halk arasında “şeytan deliği” denilen uzun bir dehlizden dağ tarafındaki antreye çıkılır. Kulenin ikinci katına iki tarafında üçer oda bulunan bir koridorla geçilir. Bu katı üç tarafından kapıları kemerli dörder oda sarar. Bütün odaların ve bölmelerin içleri ve kapı kemerleri tuğla ile yapılmıştır. Bu katın solunda nöbetçi ve muhafızların su ihtiyacını karşılayan bir sarnıç mevcuttur.
TOPHANE MAHALLESİ
Tophane mahallesi, geleneksel sokak dokusu ve son zamanlarda restorasyonu artan geleneksel Alanya evleri ile büyüleyici bir özelliğe sahiptir. Oldukça eğimli bir arazide kurulmuş olan evlerin tümü denize bakmaktadır. Doğal su kaynağının bulunmaması nedeniyle her evin kendine ait bir su sarnıcı vardır. 1600’lü yıllarda, Evliya Çelebi burada ulaşımın katırlarla sağlandığını; Martin Leake ise, 1810 yılında, evlerin büyük bir ustalıkla yapılmış olması kendisini çok şaşırttığını, Alanya’da evlerin arka arkaya teras şeklinde yükseldiğini, bu yüksekliğin o kadar dik olmasından dolayı karşıdan bakıldığında sanki düz bir duvara evlerin üst üste yapılmış gibi göründüğünü, aynı sırada bulunan bir kısım evin düz çatılarının, bir üstteki evler için kapı önü ve küçük sokak vazifesi gördüğünü yazmıştır.
Eski geleneksel Alanya evlerinin ve 13yy.yapısı mescit, Andızlı ve Tahta Minareli Cami, Hagios Constantinous ve Mikail Archangelos kiliselerinin yanı sıra restorasyonundan sonra bir butik otele dönüştürülen eski bir balıkçı evi, Alanya’ya özgü su kabağı el sanatları atölyesi, güler yüzlü insanları ve deniz manzarası ile size günlük Alanya yaşantısından bir kesit sunan Tophane mahallesinde; Alanya Kalesi’ne has endemik bitki ve kelebek türlerini de görebilirsiniz.
TARİHİ SARNIÇ YAPISI
Kare planlı 13.yy Selçuklu dönemi sarnıç yapısı; moloz taş ve harçla örülmüş tonozlu, birbirine bitişik iki mekândan oluşmaktadır. Restorasyon çalışması sırasında yapının içinde iki mekânı birbirine bağlayan ve sonradan örülerek kapatıldığı anlaşılan iki adet kemer açıklığı temizlenmiş, yapının çatısında ve çevresinde kazı çalışmaları yapılmıştır. Tarihi sarnıç yapısı, restorasyonundan sonra farklı sergilere ev sahipliği yapmaktadır.
GİRNE ÇEŞMESİ VE KAZI ALANI
13. yüzyıl Selçuklu yapısı olan çeşme sur dışında bulunan bir kaynaktan beslenmektedir. Arkasında suyu biriktirmek için tuğladan yapılmış bir haznesi vardır. Su; pişmiş toprak künkler vasıtasıyla kaynaktan hem bu çeşmeye hem de tarihi hamamın sarnıcına gelmektedir. Çeşmenin alınlığında başka yerden getirilmiş bir Selçuklu kitabesi vardır. Kale halkının gerektiğinde su ihtiyacını bu çeşmeden karşıladığı bilinmektedir.
Restorasyon çalışmaları sırasında erken Roma dönemine ait bir onur yazıtı bulunmuştur. Girene Çeşmesi’nin yanındaki arsada gerçekleştirilen kazılar sonucunda Tophane Mahallesine çıkan yaya yolundan çeşmeye doğru inen 7 basamaklı bir merdiven ile bir yapıya ait güney ve doğu duvarlarının kısmen korunmuş olan bir mekân açığa çıkartılmıştır.
HAMAM ÖNÜ KAZISI
Kültür Müdürlüğü ve Alan Başkanlığı Ofisi olarak hizmet veren geleneksel Alanya Evi’nin restorasyon çalışmaları sırasında; yapının ön bölümünde bulunan betonarme eklentiler kaldırılırken hamamın soğukluk kısmına ait döşemeye rastlanılması üzerine, alanın güneyinde kazılar başlatılmıştır. Kazılarda duvarları sıva ile kaplı zemini mazgallı bir görünüme sahip işlikler ortaya çıkarılmıştır. Bu işliklerin yelken bezi, halat gibi gemi malzemelerinin yapımı için kullanıldığı düşünülmektedir.
TARİHİ HAMAM YAPISI
Aşağı Kale’de, Kızıl Kule’nin güneyinde üstündeki geleneksel Alanya Evi ile birlikte yer alan yapının, Çarşı Hamamı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Moloz taş, tuğla ve kireç harcı kullanılarak inşa edilen ancak Cumhuriyet Döneminde çimento harçlı beton kullanılarak onarılan hamam; ortası kubbeli, enine sıcaklıklı ve çifte halvetlidir. Sıcaklık bölümü, 12. yüzyıldan başlayarak 20. yüzyıla kadar Türk hamamlarında yaygın olan kare planlı, ortası kubbeli, köşelerinde halvet hücreleri ve hücre üstlerinde küçük kubbeler bulunan bir sistemde tasarlanmıştır. Mekan, üzerindeki kubbede bulunan fil gözü denilen açıklıklar tarafından aydınlatılmaktadır. Hamamın suyu; 13.yüzyılda yapılan Girene Çeşmesi’nin arkasında bulunan ve suyu sur dışında bir kaynaktan alan depodan sağlanmaktaydı. Tarihi hamam, 1960’lara kadar üstünde bulunan evin sahipleri tarafından işletilmiştir.
DARPHANE
Yarımadanın ucunda, uzunluğu 400 metreyi bulan sarp kayalıklardan oluşan Cilvarda burnu üzerindeki yapılardır. Halk arasında “darphane” olarak anılmasına karşın kesme taşlardan inşa edilmiş binalarda para basılması söz konusu değildir. 11. yüzyıldan kalma taş yapılardan birisi küçük bir kilisedir, diğerinin ise manastır olarak kullanılma olasılığı yüksektir. Küçük kilisenin kubbesi ayakta durmaktadır.
EHMEDEK
Alanya Kalesi’nin kuzeyinde bulunan yapı, kara tarafından saldırıları önlemek için inşa edilmiştir. Yapı üçer kuleli iki ayrı bölümden oluşmaktadır.
I.Alaadin Keykubat tarafından Kızıl Kule’den bir sene sonra Helenistik dönem kalıntılarının üzerinde inşa ettirilen yapıda diğer duvarlara göre daha iri taşlar kullanılmıştır. Batıdaki kulenin dış yüzünde çerçeve içinde bir kitabe yer almaktadır. Kalenin asıl girişi, doğu yüzündedir.
Kalenin batı tarafındaki dış kapısının bulunduğu duvarların alt bölümlerinde Helenistik dönem taş örgüsü görülebilir.
Kanuni zamanında meydana gelen depremde Ehmedek büyük tahribata uğramıştır.
DENİZ FENERİ
18.yy ilk yarısında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan yapı bugünkü şekline Cumhuriyet döneminde kavuşmuştur. Günümüzde kontrolü Ulaştırma Bakanlığına ait olan dikdörtgen planlı yapı iki bölümden oluşmaktadır. Sur duvarları üzerinde oturan doğudaki bölümde deniz feneri bulunmaktadır.
Yorumlar